Leren terwijl je werkt

Leren terwijl je werkt

Carrosseriebouw is een vak waarin veel facetten van de techniek zijn te vinden.

Als je affiniteit hebt met trucks of het gewoon mooi vindt om iedere dag wat anders te doen en mee te helpen aan het bouwen van een mooi voertuig, dan zijn er mbo vakopleidingen op niveau 2 en 3 die passen bij de carrosseriebouw bedrijven. Deze opleidingen zijn een combinatie van theorie en praktijkervaring opdoen in het bedrijf.

Hieronder zie je wat de opleidingseisen zijn en welke opleidingen je kunt volgen.

Opleidingseisen

MBO opleidingen die het best bij het werk in de carrosseriebouw bedrijven passen zijn de opleiding carrosseriebouwer en constructiewerker op niveau 2 en 3. Deze opleiding sluit goed aan bij jongeren die op het vmbo een techniek profiel hebben gevolgd (bijvoorbeeld PIE en/of M&T) of havo leerlingen die meer de praktische richting willen gaan volgen. Maar ook jongeren die een niet-technische vooropleiding hebben kunnen met een aangepast lesprogramma, die door het mbo wordt aangeboden, vaak nog deze opleiding volgen.

De carrosseriebouw opleiding wordt bij het Automotive College in Nieuwegein en het Deltion college in Zwolle aangeboden.

ROC’s Constructiemedewerker

De constructiewerker opleiding wordt op meer dan 30 ROC’s aangeboden. Deze zijn te vinden op ‘Vind jouw ideale stage of leerbaan in de carrosseriebouw’ op de homepage of via ‘Vind een opleiding’, mbo constructie. Ook degenen die een andere vooropleiding hebben kunnen vaak met een aangepast lesprogramma deze opleiding volgen.

 

 

 

Je toekomst

Binnen de carrosseriebranche zijn er veel mogelijkheden om je verder te ontwikkelen op technisch vlak. Je kunt allround carrosseriebouwer worden of je verder specialiseren in een onderdeel van de nieuwbouw van carrosserieën.
Of je kunt je gaan toeleggen op het onderhoud aan en/of repareren van carrosserieën.
Ook is het mogelijk je verder te verdiepen op een onderdeel van de carrosseriebouw techniek of je te ontwikkelen als werkvoorbereider, tekenaar-constructeur of door te groeien op management niveau.
Met een ruim aanbod aan cursussen en trainingen kun je veel kanten op en dat wordt beloond.

Verder leren?

Heb je bovenstaande opleidingen al gevolgd en wil je je verder specialiseren op je vakgebied of je juist verbreden?

Hiervoor kun je je melden bij het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Carrosseriebranche of bij RAI CarrosserieNL en wij helpen je verder.