Leren terwijl je werkt

Leren terwijl je werkt

Carrosseriebouw bevindt zich op het kruispunt van met name voertuigtechniek en de metaalsector. Het is een vakgebied waarin veel facetten van de techniek zijn te vinden.

Als je affiniteit hebt met trucks of het gewoon mooi vindt om iedere dag wat anders te doen en mee te helpen aan het bouwen van een mooi voertuig, dan zijn er mbo-vakopleidingen op niveau 2 en 3 die passen bij de carrosseriebouw. De vakopleidingen op mbo in de BBL (4 dagen werken, 1 dag naar mbo) passen het best bij deze sector, want leren doe je in deze branche vooral in de praktijk.

Hieronder vind je de mogelijke aanvliegroutes en de verschillende opleidingsmogelijkheden.

Opleidingseisen

MBOvakopleidingen die het best bij het werk in de carrosseriebouw passen zijn de mbo opleidingen (allround) constructiewerker of (allround) medewerker productietechniek. Ook andere metaal gerelateerde opleidingen en een mechatronica opleiding (op niveau 2-3) passen prima in deze sector. Indien je een technisch vmbo-profiel hebt of vanuit het praktijkonderwijs of (tech)havo komt dan is dit een prima basis voor een mooi vervolg in de carrosserie- en ook trailerbouw.

MBO Constructiemedewerker

De (allround) constructiewerker opleiding wordt op basis van het nieuwste kwalificatiedossier ook wel (allround) medewerker productietechniek genoemd. Deze opleidingen worden op meer dan 30 mbo’s in Nederland aangeboden, dus er is altijd wel een mbo in de buurt. Vind een mbo bij jou in de buurt: “Vind een opleiding“. Leren terwijl je werkt? Kijk dan hier voor een stage of leerbaan: “Vind jouw ideale stage of leerbaan in de carrosseriebouw“.

Geen geschikte vooropleiding? Vaak kun je toch met een aangepast lesprogramma deze opleiding volgen. Neem daarvoor ook contact op met een mbo bij jou in de buurt.

Je toekomst

Binnen de carrosseriebouw zijn er veel mogelijkheden om je verder te ontwikkelen op het technisch vlak, of het nu gaat om lassen, elektro, hydrauliek of pneumatiek. Ook kan je je ontwikkelen tot een allround carrosseriebouwer, die alle aspecten beheerst om een carrosserie van A tot Z op te bouwen. Een ander specialisme is het repareren of onderhouden van carrosserie├źn of het keuren van laadkleppen, laadkranen, enz. Ook kun je je verder ontwikkelen richting werkvoorbereider, constructeur of management. Keuze genoeg dus.

Verder leren?

Heb je bovenstaande opleidingen al gevolgd en wil je je verder specialiseren op je vakgebied of juist verbreden?

Neem dan contact op met RAI CarrosserieNL via carrosserienl@raivereniging.nl of kijk op de website van opleiders zoals Innovam. Subsidiemogelijkheden zijn te vinden op de website van OOC.

Voertuigtechniek – dat is een gave!

RAI CarrosserieNL, Bovag en VACO hebben de campagne “Voertuigtechniek, dat is een gave” eerder gestart. Naast de carrosseriebouw kent de technische sector nog meer interessante beroepen.

Benieuwd hiernaar? Neem een kijkje op de website www.datiseengave.nl