Info voor werkgevers

Info voor werkgevers

 

Voor veel jongeren is de carrosseriebouw onbekend, en onbekend maakt onbemind. Samenwerking met het regionaal onderwijs is één van de manieren om hier verandering in te brengen en jongeren een duidelijk beeld te geven van de carrosseriebouw. Door het geven van gastlessen, het aanbieden van (snuffel)stages of korte bedrijfsbezoeken zullen meer mensen voor een carrière in de carrosseriebouw kiezen.

Gastles

Om instroom van jongeren te bevorderen kunnen RAI CarrosserieNL en carrosseriebouwers gastlessen over carrosseriebouw op het vmbo verzorgen. Vraag hiernaar bij het vmbo in uw regio, of mail naar RAI CarrosserieNL voor een verzoek voor een gastles.

Mocht u ondersteuning wensen met de gastles, dan kunt u contact met ons opnemen via carrosserienl@raivereniging.nl. Ondersteuning is mogelijk via het sturen van een powerpoint-presentatie als basis voor de gastles die het bedrijf zelf bedrijfsspecifiek kan maken.

Op www.techniektalent.nu kunt u ook allerlei tips en tricks vinden die handig zijn bij het organiseren van een gastles en/of een bedrijfsbezoek.

Ook kunt u uw bedrijf aanmelden bij www.gastlessenzogeregeld.nu. Via dit platform kunnen vmbo’s zich ook bij het bedrijf melden voor een gastles en/of een bedrijfsbezoek.

Hieronder kunt u zien hoe een gastles er in de praktijk uit kan zien:

Snuffelstage

Leerlingen die al op het vmbo zitten en die kennis willen maken met het vak carrosseriebouwer kunnen een korte snuffelstage lopen. Een snuffelstage wordt aangeboden door leerbedrijven.

Leerbaan of stage aanbieden?

Om jongeren die bijvoorbeeld de opleiding carrosseriebouwer op het mbo volgen een leerbaan te kunnen aanbieden moet uw bedrijf erkend worden als leerbedrijf. Nog geen erkend leerbedrijf, maar wilt u dat wel graag worden? Dat kan! Deze erkenning wordt verzorgd door het SBB (Samenwerkingsverband Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven). De aanvraag voor de erkenning als leerbedrijf gaat via de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Ga naar SBB voor meer informatie »

Stageplekken kunt u aanmelden bij www.stagemarkt.nl

Contact met vmbo’s

Wilt u als bedrijf contact met regionale (v)mbo’s over het bevorderen van de instroom van jongeren en/of aansluiting bij een STO (Sterk Techniek Onderwijs: samenwerkingsverband (v)mbo’s en regionaal bedrijfsleven)?

U kunt terecht bij de regio coördinatoren Bedrijfsleven & Onderwijs van het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Carrosseriebranche:

 • Regio’s Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord Holland en Flevoland.
  Karel Markx
  k.markx@oocinfo.nl
  tel. 0348 – 37431
 • Regio’s Zeeland, Zuid Holland, Utrecht, Noord Brabant en Limburg.
  Mabri Fennema
  m.fennema@oocinfo.nl
  tel. 0348 437312